Na de “Contact Meeting” in Alden Biezen november 2015 waren we met 5 partners:

  • Aiva uit Letland
  • Adina uit Roemenië
  • Thomaz uit Duitsland
  • Edin uit Kroatië werd door ons uitgenodigd
  • En wij Sint-Jozefinstituut BuSO

Alden BiezenIn Alden Biezen was al duidelijk dat ons ‘NAIS’-project niet daar kon uitgeschreven worden. We verdeelden de verschillende hoofdstukken van het aanvraagformulier onder de partners. Al snel liet Duitsland weten dat ze uit het project stapten. Dus bleven er 4 scholen over om het werk te doen.

Reeds tijdens de meeting waren we er ons van bewust dat de job niet tot een goed einde gebracht kan worden door mailen en af en toe een skype contact. We spraken af om elkaar te ontmoeten en intensief aan de aanvraag te werken. Het idee was om naar Erfurt te gaan. Erfurt partner weg. Een partner had de reis naar daar al geboekt en betaald. Dus was de keuze snel gemaakt. Berlijn werd de ontmoetingsplaats. En wij vroegen en kregen de toestemming om met 2, Kathleen en Paul, te gaan.

Voor ons budget een meevaller. Met een huurauto (winterbanden noodzakelijk) naar Erfurt +/- 800 huur. Met het vliegtuig van uit Deurne naar Berlijn een retourtje voor 2 personen : €200,-. Dit geeft dat onze hele werk-meeting minder dan €500 heeft gekost voor 5 dagen ‘all-in’.

En gewerkt hebben we van 9 uur in morgen tot na de middag. Dan een paar uur de stad in voor lunch en even ontspannen. Om dan weer een uur of 4 aan het werk te gaan tot 22 uur. ER zijn partners bij die erg gesteld zijn op hun nachtrust. Maar die zelfde partners toonde gedurende de dag dan ook een geweldige werklust en gedrevenheid. “Work-a-hollics” is de juiste term. Na deze meeting dagen konden we naar huis met een afgewerkte aanvraag.

ER werd afgesproken om alles te laten nalezen door de nationale agentschappen van Letland en België. Wat ook snel gebeurde. De feedback was even slikken. Er mag nog héél wat aangepast worden, fijner uitgeschreven, verduidelijkt, dieper op ingegaan worden. De partners waren toch positief na het lezen van deze aan- en opmerkingen. Ik volg de ervaren dames uit het oosten in deze beoordeling. Hun project palmares is indrukwekkend vergeleken met onze 3 voorbije partner-schappen.

De papieren zijn ingestuurd door Letland.

Nu is het wachten op de beoordeling. Die wordt verwacht in de grote vakantie. Mocht dit alles positief zijn ontvangen wij de partners eind september begin oktober 2016.

PS.: mr. Johan Buylaert is, volledig op eigen kosten, met ons meegegaan. Gewoon om het af te leren.

IMG_4066 IMG_3981 Berlijn

Waar gaat het project over?

NAIS staat voor ‘New Angels on Inclusion at School’. We wensen te werken aan: inclusie (lees M-decreet), anderstalige nieuwkomers (wel bevinden van OKAN-ers), voorkomen van vroege uitvallers, overstappen mogelijk maken van een onder- naar bovenliggend niveau of omgekeerd. Met heel veel oog voor het welbevinden van de individuele leerling. Leerlingen worden in het project opgenomen om de ‘examples of good practice’ daadwerkelijk te toetsen aan de doelgroep.