Opleidingsfase

Het tweede en derde jaar noemen we de opleidingsfase (OF). In de basisopleiding kies je voor één opleiding.

Het is belangrijk dat je interesse hebt in de richting die je kiest. Twee schooljaren lang leer je een beroep stap voor stap kennen. Je leert basistechnieken; basisvaardigheden en attitudes die nog zijn om het beroep te kunnen uitoefenen.

Naast praktijkgerichte vorming krijg je ook algemene vorming. Denk hierbij aan theorie, LO, crea, godsdienst, … .

Je krijgt ook de nodige theoretische ondersteuning om het beroep te kunnen uitoefenen. De leerstof is functioneel en praktisch bruikbaar. Je leert zowel zelfstandig werken als samenwerken in een kleine klasgroep.

Heb je na deze twee jaar wat meer tijd nodig om de leerstof onder de knie te krijgen? Een opleidingsfase kan met 1 jaar verlengd worden.

Basis horeca

Tijdens de opleiding basis horeca leer je allerlei snij- en kooktechnieken. Je leert ingrediënten kennen en meet de juiste hoeveelheid af. Je maakt groenten en fruit schoon. Je snijdt deze in mooie blokjes. Je maakt eenvoudige warme en koude gerechten klaar. Je dekt de tafel en eet gezellig samen. Je ruimt op en leert het vaatwerk te doen. Je onderhoudt alle ruimtes en zorgt dat alles netjes en proper is. Je leert wasgoed wassen, drogen en strijken. Dit allemaal met oog voor hygiëne, veiligheid, milieu en (uiteraard ook voor) elkaar. Klaar? Aan tafel!

Basis hout

In de opleiding basis hout (B HT) leer je handelingen uitvoeren zoals het voorbereiden en bewerken van hout. Je leert een werktekening maken en omzetten. Onder begeleiding zal je houten elementen behandelen, monteren, plaatsen en afwerken. Alle verschillende houtsoorten, gereedschappen en technieken komen aan bod. Denk aan schuren, zagen, afmeten, schaven en boren. Geleidelijk ga je van handwerk overschakelen naar machinewerk. We beginnen met eenvoudige werkstukken en bouwen daarop verder. Je leert je werkplek organiseren. Dit allemaal met oog voor hygiëne, veiligheid, milieu en (uiteraard ook voor) elkaar. Zin om jouw technieken bij te schaven?

Basis mobiliteit

In de opleiding basis mobiliteit (B MO) leer je onder begeleiding handelingen uitvoeren. Je leert banden vervangen en herstellen. Je zal carrosserie voorbewerken. Een fiets onderhouden of herstellen wordt voor jou geen probleem meer. Je leert alle gereedschappen, technieken en producten kennen. De begrippen ventiel, spanning, velg, roest, … worden je helemaal duidelijk. Dit allemaal met oog voor hygiëne, veiligheid, milieu en (uiteraard ook voor) elkaar. Klaar voor een testrit?

Basis haarverzorging

In de opleiding basis haarverzorging leer je omgaan met klanten, je leert het haar verzorgen en voert kapsels uit. Je gebruikt hiervoor verschillende technieken (drogen, brushen, kammen, …) en test materialen uit. Je leert ook over make-up en manicure. Hoofd- en handmassages kennen voor jou geen geheimen meer. Je werkplek netjes houden en organiseren wordt belangrijk. Dit allemaal met oog voor hygiëne, veiligheid, milieu en (uiteraard ook voor) elkaar. Ben jij de geknipte persoon voor deze opleiding?

Wat na de opleidingsfase?*

* Onze kwalificatiefase is in transitie. Dat wil zeggen dat sommige opleidingen zullen afgebouwd worden en er nieuwe voor in de plaats komen. Vanaf september 2024 zullen alle opleidingen in het nieuwe ‘systeem’ worden aangeboden.

Medewerker kamerdienst

Als medewerker kamerdienst werk je mee aan het opdienen van het ontbijt, bezorg je gasten een aangenaam verblijf in een nette kamer en zorg je dat op logistiek vlak alles op rolletjes loopt.

Fietshersteller

Wanneer je alles wil weten over het onderhouden en herstellen van fietsen ben je in deze opleding perfect op je plek. Een gevarieerde opleiding met een zekere toekomst.

Voorbewerker carrosserie

De voorbewerker carrosserie plamuurt, schuurt en reinigt de ondergrond en brengt een grondlaag aan. Werk jij graag aan auto’s? Dan is deze opleiding zeker iets voor jou.

Medewerker kapper

In onze kappersafdeling zijn alle leerlingen welkom die graag voor een nieuwe look gaan. Kleuren, snit, hippe kapsels, aangepaste make-up maar ook fantasie- of gelnagels komen hier zeker aan bod.

Medewerker hout (Ook duaal)

Kies je voor het opvolgen van het hele proces van plank tot afgewerkt meubel, raam of deur dan is de opleiding medewerker hout voor jou de beste keuze. Je toekomst is dankzij deze opleiding verzekerd!

Machinaal houtbewerker (Ook duaal)

Wanneer je graag werkt met machines, overweeg dan zeker onze opleiding machinaal houtbewerker. Je hebt hiermee een grote kans op tewerkstelling in de bouwsector en de opleiding zelf is gevarieerd en interessant.

Sint-Jozefinstituut

BuSO OV3

Kerkstraat 153
2060 Antwerpen

[email protected]

03 235 40 00

Aanbod

•  Observatiejaar

•  Opleidingsfase

•  Kwalificatiefase

•  Duaal leren

•  Integratiefase

Nuttige links

•  Schoolreglement

•  Privacyverklaring

•  Inschrijven

•  Onze partners

Copyright © 2024